Att pimpla

När vårsolen böjar titta fram är det många som börjar längta efter isfisket för visst är det rofyllt att hitta en plats på isen, spana ner i det borrade hålet i isen och bara koncentrera sig på sitt pimpelspö. Även om man aldrig tidigare fiskat så är isfiske, eller pimpelfiske, något som man med lätthet kan bege sig ut på även utan guide.

Pimpelfiske är en enkel fiskemetod att börja med eftersom det inte kräver särskilt mycket, eller dyr utrustning. Det som behövs är ett enkelt pimpelspö med lina, några pirkar (vikter till linan) och några krokar. Du behöver också en isborr, gärna något varmt att sitta på och att garma kläder. När man pimplar så rycker och darrar man med spöt, och ibland håller man helt still. Sen när det nappar ska du snabbt dra upp fisken genom att dra i linan, och snabbt kroka av och släppa ner pirken igen eftersom förhoppningsvis är ett stim där nere.

Liksom för övrigt fiske behövs fiskekort för isfiske i Messlingens Fiskevårdsområde och kan kan köpas online på iFiske.

Extreme Sports Mountain Climbing

Ute på isen gäller det att alltid tänka på säkerheten: kolla isens tjocklek och ha på isdubbar. Sport shopen på Kappruet har ett lättare utbud av pimpelutrustning och det finns en mer specialiserad butik, Fiskedraget, i Funäsdalen.

Sätt på varma kläder för stillasittande och solglasögon eftersom vårsolen när man pimplar i mars till maj som reflekteras i isen är stark. Ta med fika, ett liggunderlag eller renskinn att sitta på och självklart har du isdubbar om olyckan skulle vara framme.

Var noga med att hålla koll på isens tjocklek, en varm vårdag så kan mycket hända under en dag. I Messlingensjön som är den vanligaste isfiskeplatsen i dalgången är isen ofta svag vid inloppet längst västerut i sjön och vid utloppet längst österut, men det är såklart bra att studera kartan innan du går ut på isen. Där det finns strömmande vatten är isen svagare och undvik att vistas nära bryggor och broar som kan göra isen svag i vårsolen.

Skoter

610 km skoterleder

Snökite

Far över ett gnistrande snötäcke

Alpint

6 skidområden – 1 skipass

Mer vinter >>

Ett av Sveriges mest snösäkra områden