Om Messlingen

Byalaget

Byn Messlingen med ca 60 bofasta har en mycket aktiv byförening. Byarådet har ca 200 medlemmar och anordnar en rad olika aktiviteter under året. Ett axplock: Marknader, Messlingepimpeln, kulturdag, notdragning, julbord m.m.

Bygdegården i Messlingen heter Björklid och är samlingplats för de flesta aktiviter som byarådet anordnar. I Björklid finns en vävstuga samt baklokal för tunnbrödsbakning. Björklid hyrs också ut till privatpersoner och företag.

Fiskevårdområde

Messlingens Fiskevårdområde omfattar Messlingessjön, Mittån, Brändåstjärn och Stadsån. Föreningen arbetar aktivt med fiskeförbättrande aktiviteter både i form av utsättning av småfisk samt kontinuerligt arbete med fiskbestånden men även uppförande av t ex vindskydd.

Historia och fakta om Messlingen

Fjällbyn Messlingen ligger på en höjd av 730 m ö h. Vid foten av byn ligger Messlingesjön, i söder ser man Anåfjällets mäktiga massiv och norr om byn ligger Flatruet. Grannbyn är Mittådalens sameby.

Byns första kända nybyggare var Hans Olofsson Blix från Hede och Knudh Halvardsson från Funäsdalen som år 1673 fick tillåtelse att bosätta sig vid sjön och åtnjuta 6 års skattefrihet. Telefonförbindelse fick man 1896, bilvägen till Funäsdalen blev färdigbyggd 1926 och elektricitet fick byn först 1946. Att det funnits människor i Messlingen sedan lång tid tillbaka vittnar Hällmålningarna om.

Messlingen tillhör Härjedalen. Landskapet är det högst belägna i Sverige – kallas ofta för ”Sveriges tak”. 30 fjäll på över 1 000 meter och medelhöjden i Härjedalen är 600 m ö h. Härjedalen gränsar i söder till Dalarna, i väster till Norge, i norr till Jämtland och i öster till Medelpad och Hälsingland. Härjedalen är Sveriges minsta landskap befolkningsmässigt med enbart omkring 10 500 invånare, samtidigt som landskapet är Sveriges tolfte största till ytan med sina 11 954 kvadratkilometer. Sveriges sydligaste glaciär är Helags – Sveriges högsta topp söder om polcirkeln, med sina 1 798 m.

Västra Härjedalen är en gammal kulturbygd med knappt 2 000 bofasta som får sin utkomst från turism, jord- och skogsbruk, rennäring samt offentlig verksamhet och service. Turismen svarar för huvuddelen av sysselsättningen direkt eller indirekt.